Redicolo Θέατρο Κούκλας

Το Θέατρο Κούκλας Redicolo μετράει δέκα χρόνια συνεχούς και συνεπούς παρουσίας και δραστηριότητας σε σχολεία, θέατρα, χώρους πολιτισμού και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργούμε και παίζουμε παραστάσεις κουκλοθεάτρου με κούκλες σε ανθρώπινο ή μεγαλύτερο μέγεθος. Φροντίζουμε την ποιότητα των παραστάσεων με σεβασμό στο παιδί και αγάπη για την τέχνη και ταξιδεύουμε παντού.

Με ποικίλα θεατρικά μέσα και ιδιαίτερες τεχνικές εμψύχωσης, οι μεγάλες μας κούκλες ζωντανεύουν, αλληλεπιδρούν με τους ηθοποιούς και τα παιδιά και προσκαλούν τους μικρούς μας φίλους να γίνουν συνδημιουργοί στις ιστορίες μας, μετατρέποντας κάθε παράσταση σε μια αυθεντική βιωματική εμπειρία. Τις παραστάσεις μας έχουν παρακολουθήσει πάνω από 30.000 παιδιά.

Οι παραστάσεις Redicolo είναι κατάλληλες για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και μοιράζονται μερικά κοινά στοιχεία:

  • Ιστορίες οικείες που μιλούν για διαχρονικές αξίες.

  • Χειροποίητες κούκλες σε ανθρώπινο ή μεγαλύτερο μέγεθος.

  • Μουσική και τραγούδι, ζωντανά «επί σκηνής».

  • Χιούμορ, δράση και διάδραση με τα παιδιά.

  • Απλότητα και αμεσότητα, τρυφερότητα και ευαισθησία.

 

Η ομάδα Redicolo δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τον Γιάννη Μόμτσιο και τη Δέσποινα Καλπενίδου το 2011. Tην θεατρική περίοδο 2021-22, βασική συνεργάτης του θιάσου είναι η Μαρίνα Καζόλη (ερμηνεία, εμψύχωση, επικοινωνία).

Για την δημιουργία των παραστάσεων ο θίασος έχει συνεργαστεί με τους: Ματίνα Τσικριτζή (κείμενα), Βίκη Γούσιου (σκηνικά, κατασκευή μάσκας), Σοφία Καλπενίδου (κίνηση, χορογραφίες), Μανώλη Καλπενίδη (μουσική σύνθεση), Γιώργο Γκάλπα (ερμηνεία, εμψύχωση), Καλουδιώτη (ερμηνεία, εμψύχωση), Γιώργο Κολοβό (ερμηνεία, εμψύχωση), Δανάη Κλάδη (ερμηνεία, εμψύχωση), Ιάκωβος Σιδηρόπουλος (ερμηνία, εμψύχωση, τεχνική υποστήριξη), Θεανώ Αμοιρίδου (σκηνοθεσία), Πολύβιο Σερδάρη (φωτισμοί), Στάθη Μήτσιο (video mapping), Γεωργία Τέντα (τραγούδι, ερμηνεία, εμψύχωση), και με τη 16μελή ορχήστρα αποφοίτων, μαθητών και καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Για την επικοινωνία των παραστάσεων ο θίασος έχει συνεργαστεί με τους: Αλέξανδρο Καριπίδη (επικοινωνία με σχολεία), Ελευθερία Καλπενίδου (φωτογραφίες, επικοινωνία), Λία Κεσοπούλου (επικοινωνία, προβολή), Σταύρο Συμεωνίδη (video), Artcut Moving Image Productions (video, φωτογραφίες), Χασάν Σεχ (video), Νίκο Μόμτσιο (video), Ελένη Κομπατσιάρη (σχεδιασμός εντύπων), Νικολέτα Σιώπη (φωτογραφίες)

Παραστάσεις της ομάδας έχουν ταξιδέψει σε σχολεία, θέατρα, πλατείες και χώρους πολιτισμού σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρόδο, Χαλκιδική, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Βόλο, Φάρσαλα, Κοζάνη, Βέροια, Γιάννενα, Καστοριά, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Πλατύ, Δράμα, Ελευθερούπολη, Βελβεντό κ.α.

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στο Κιλκίς, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στη Θεσσαλονίκη, Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας, Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, Φεστιβάλ του Γυαλού στη Σάμο, Φεστιβάλ "Σεπτέμβριος όπως Πολιτισμός", Green2Day Festival στη Θεσσαλονίκη, KIDOT Festival, Φεστιβάλ Θάλασσας στα Νέα Μουδανιά, Θέρμης Δρώμενα, Παραθινούπολη Καλαμαριάς, Ονειρούπολη Δράμας, Αστερούπολη Ιωαννίνων κ.α.

 

Συμμετοχές σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Δήμων: Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Ωραιοκάστρου, Κατερίνης, Βέροιας, Γιαννιτσών, Αλεξάνδρειας, Ελευθερούπολης, Σταυρού, Ηράκλειας Σερρών κ.α.

 

γιάννης μόμτσιος

 

Είναι απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και Διοίκησης Επιχειρήσεων του American College of Thessaloniki. Είναι αυτοδίδακτος σε 7 όργανα: φλάουτο, κιθάρα, πιάνο, λαούτο, κρουστά, φλογέρα, μεταλλόφωνο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, ορθοφωνίας, παντομίμας, κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας κ.α. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης "Ακτίς Αελίου" συμμετέχοντας σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις ως μουσικός -ηθοποιός. Από το 2010 ξεκίνησε η ενασχόληση του με κουκλοθέατρο. Με τη Δέσποινα Καλπενίδου έχουν ιδρύσει τον κουκλοθίασο "REDICOLO" όπου δημιουργούν σύχρονες παραστάσεις κουκλοθεάτρου με μεγάλες χειροποίητες κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, οι οποίες ταξιδεύουν σε σχολεία και όπου υπάρχουν παιδιά. Ασχολείται με την ηχοληψία και την παραγωγή μουσικής και βίντεο.

δέσποινα καλπενίδου

 

Γεννήθηκε το 1977 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, όμως ασχολείται με το κουκλοθέατρο, το τραγούδι και την οργάνωση παραγωγής παραστάσεων. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια με το φοιτητικό θέατρο ως σκηνοθέτης και εμψυχώτρια θεατρικών ομάδων στο ΑΠΘ και αργότερα με την σκηνοθεσία και την εμψύχωση θεατρικών ομάδων εκτός Πανεπιστημίου. Μαθήτευσε και εργάστηκε πολλά χρόνια στο θέατρο Τέχνης "ΑΚΤΙΣ ΑΕΛΙΟΥ". Από το 2010 ξεκίνησε η ενασχόληση της με κουκλοθέατρο. Με τον Γιάννη Μόμτσιο έχουν ιδρύσει τον κουκλοθίασο "REDICOLO" όπου δημιουργούν σύχρονες παραστάσεις κουκλοθεάτρου με μεγάλες χειροποίητες κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, οι οποίες ταξιδεύουν σε σχολεία και όπου υπάρχουν παιδιά. Από το 2011 είναι μέλος του γυναικείου φωνητικού συνόλου "ΠΛΕΙΑΔΕΣ"